Zent je časopis za izvan-redno promišljanje sadašnjosti.

Zent je prekaran – neizvestan, rizičan, nepredvidljiv. U isto vreme ugrožen i nesiguran u samoga sebe. Intutivan pre nego programiran, nasumičan pre nego usidren, mesto za misao, praksu i izraz. Zent je forma anksioznosti, aktivna, svesna izmeštenost.

U žargonu (srpsko-hrvatskog jezika) zentati se podrazumeva određeni nivo straha (od) i anksioznosti (prema). Upravo zbog toga Zent je mesto prelaznosti i podvođenja: umesto bežanja i negiranja, Zent iskorišćava Strah. Zentati se znači iščekivati (ništa određeno), biti izvan reda i izvan mesta, neprestano u ruševinama, na ničijoj zemlji, nikada tamo gde te se očekuje. Jer da bi se uzdrmao postojeći poredak potrebno je sakupiti zajedničke snage, odupreti se svakom pokušaju aproprijacije, naturalizacije i normalizacije.

Zent je prostor za artikulisano političko mišljenje koje nije demagoško, konformističko i banalno. Ipak, Zent je mesto i za spontanost, patetiku i grešku. Zent je političan utoliko što politiku ne vidi samo kao pitanje institucija već pre svega kao pitanje svakodnevnog odnosa pojedinaca i zajednica jednih prema drugima i prema svetu. Zent je (samo)kritičan i polemičan. Zent postoji u formi tematskih štampanih izdanja i online časopisa koji redovno objavljuje eseje, intervjue, recenzije, poeziju, prozu i vizualne radove. Zent piše smelim, pristupačnim jezikom i eksperimentiše sa formama izraza, sa namerom da problematizuje odnos između ‘visoke’, ‘narodne’ i ‘popularne’ kulture, ‘eksperata’ i ‘amatera’, upravitelja i onih kojima se upravlja.

Tekstove objavljene na Zentu možete slobodno kopirati i prenositi uz obavezno jasno istaknuto ime autora/ke i izvor članka kao i uz uslov da ga potom sami ne zaštićujete autorskim pravom.